Ontwikkeling thermoplastische BIO-composieten voor zee omgeving

Poly Products is één van de deelnemers van het door de EU gefinancierde Interreg project SeaBioComp. Samen met kennis instellingen en composietbedrijven wordt er gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van thermoplastische BIO-composieten, voornamelijk voor Additive Manufacturing toepassingen (3D-printen). De toepassingen en protocollen worden vooral ontwikkeld met het oog op zee omgeving qua klimaat en toepassing.

Demonstrator: Fenderprofielen

DOWNLOAD HIER de presentatie van Albert ten Busschen over printen met BIO-polymeren, gegeven tijdens Natural Fibertastic 2020

Projectgenoot De Klerk Waterbouw opperde om binnen het project een duurzaam fender profiel te ontwikkelen. Fender profielen worden gebruikt om constructies te beschermen bij het geleiden of aanmeren van schepen. HIernaast een voorbeeld van een constructie waar hardhouten balken worden gebruikt als fenderprofiel om de staalconstructie te beschermen.

Voor de ontwikkeling van een duurzaam fenderprofiel zijn twee materialen onderzocht die voldoen aan het criterium duurzaam:

  •  Gerecycled PETG met glasvezelversterking (rPETG-GF30)
  • Thermoplastisch zetmeelpolymeer (TPS)

Verder is het product geoptimaliseerd wat betreft vorm en materiaalgebruik. Het profiel moet grote krachten kunnen weerstaan als een schip ertegen vaart om aan te meren. De Klerk Waterbouw heeft aangegeven te willen beginnen met een verticaal fenderprofiel dat in een hulpconstructie van een kade kan worden geschoven. Het profiel heeft een breedte van 400 mm en een basis die van bovenaf achter twee hoekprofielen kan worden geschoven. Door de holte in het profiel kan deze nog gevuld worden met andere materialen om de stootvastheid en energie-opname te verbeteren

Voordelen van het 3D printen van een fenderprofiel

  • Optimaal materiaalgebruik door optimale profielgeometrie
  • Geen materiaalverlies omdat nabewerken niet nodig is
  • Gebruik van gerecyclede kunststoffen mogelijk
  • Gebruik van bio-based kunststoffen mogelijk
  • Het product is zelf bij End-of-Life ook weer te recyclen

Het gekozen materiaal is sterk en waterbestendig en gemaakt van gerecycled kunststof, dus circulair."

3D printen met bio-materialen als uitgangspunt

De tests lieten een goed resultaat zien, waarbij de 300 mm een hoge sterkte vertoonden. Maximale belastingen werden gehaald van gemiddeld 8 ton. De ontwikkeling gaat verder om ook profielen met een grotere lengte te printen om deze aan de kade van het werkterrein van De Klerk Waterbouw te monteren en te testen.
Daarnaast zijn met het bedrijf Rodenburg Plastics eerste printtests gedaan met thermoplast dat is gebaseerd op aardappalmeel-zetmeel. Als dit materiaal te gebruiken is in de fenderprofielen dan is er ook een bio-based variant.
Bruikbare kennis over het gebruik van de bio-based kunststoffen bij 3D-printen wordt gedeeld in het Interreg project SeaBioComp waar Poly Products aan deelneemt.

Meer projecten zien?

Bekijk alle projecten

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |   Algemene voorwaarden