Printen met vezelversterkte thermoplasten

De 3D-printer van Poly Products gebruikt thermoplast-granulaat als grondstof voor het printen van producten. In theorie zou elke thermoplast hiervoor gebruikt kunnen worden. Echter, op de keuze voor een type thermoplast om producten te printen zijn diverse factoren van invloed. Het voert te ver om alle details hiervan te beschrijven maar in het volgende kunnen we er in grote lijnen wel wat over zeggen. 

Omdat onze printer werkt volgens het FGF-principe (Fused Granulate Fabrication) wordt het product opgebouwd door een gesmolten laag op een vorige laag aan te brengen. Hierbij is de laaghechting, dus de sterkte van de verbinding die ontstaat tussen de twee lagen van belang. De laaghechting wordt bepaald zowel door het type thermoplast dat gebruikt wordt als door de procesparameters. 

 Voor grotere producten gebruiken we vaak glasvezelversterkte thermoplasten, zoals PP-GF30 (PP met 30% glasvezel) of rPETG-GF20 (gerecycled PETG met 20% glasvezel). Het gebruik van glasvezelversterking heeft drie voordelen: het levert sterkere producten, de thermische krimp bij afkoeling van het product is veel minder en het verbetert de eigenschappen bij brand. Ook andere vezelversterking is mogelijk, bijvoorbeeld ABS-CF20 (ABS met 20% koolstofvezel). Hiermee worden hoge mechanische eigenschappen bereikt. 

Circulaire producten

 Het gebruik van gerecyclede kunststoffen voor het 3D-printen levert circulaire producten: de producten zijn gemaakt van een gerecyclede grondstof maar het product zelf kan aan het einde van de levensduur ook weer worden gerecycled. Poly Products is deelnemer aan het project Circular Polymers en werkt in dit project samen met partners om circulaire producten te ontwikkelen op basis van gerecyclede thermoplasten. Een mooi voorbeeld van zo’n productontwikkeling zijn de pumptracks die we printen van gerecycled PETG: een sterk en licht product. 

 Het printen van bio-based thermoplasten is ook heel goed mogelijk op onze printer. Zo laat PLA (polymelkzuur-kunststof) zich prima verwerken. Maar ook TPS (thermoplastisch zetmeel) is goed op onze machine te verwerken. Poly Products is deelnemer aan het Europese project SeaBioComp voor de ontwikkeling van 3D-geprinte producten voor maritieme toepassing op basis van bio-based thermoplasten. 

Meer projecten zien?

Bekijk alle projecten

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |   Algemene voorwaarden